2010-03-06-NRK: Håvet inn for dårlige råd

lagt inn 13. mar. 2017, 00:16 av Bjørn Enes   [ oppdatert 13. mar. 2017, 00:16 ]

Håvet inn for dårlige råd

En hemmelig avtale mellom Kristiansand og et rådgivingsfirma lovet rådgiverne millioner i ekstra honorarer dersom det ble salg av aksjene i Agder Energi.

Penger

Kristiansand kommune var med å presse andre sørlandskommuner til å selge aksjene sine i Agder Energi. Det mener tidligere ordfører i Lyngdal, Hans Fredrik Grøvan.

FOTO: KALLESTAD, GORM / SCANPIX

Rågiverne sørlandskommunene brukte i salget av energiaksjer, tjente stort på å gå inn for salg. Det viser en hemmelig avtale NRK har fått tilgang til. Flere rapporter har senere slått fast at kommunene fikk svært dårlige råd, og kan ha tapt milliarder.

NRK har fått tilgang til en hemmelig avtale som under salgsprosessen var ukjent for de fleste politikerne i de aktuelle kommunene. Avtalen er laget mellom Kristiansand kommune og rådgiver Frank Jarle Berg i det amerikanskeeide firmaet Arthur Andersen Global Corporate Finance.

Avtalen gir et honorar på inntil ti millioner kroner dersom rådgivningen førte til salg, men bare inntil 2,5 millioner dersom det ikke ble salg.

Ble hardt presset

Daværende ordfører i Lyngdal, Hans Fredrik Grøvan, mener denne avtalen påvirket rådene kommunene fikk.

Hans Fredrik Grøvan

Daværende ordfører i Lyngdal, Hans Fredrik Grøvan.

FOTO: FRANS KJETSÅ / NRK

– Ja det tror jeg absolutt. Den honorarstrukturen kjente jeg ikke til før i etterkant, og jeg er ike i tvil om at det påvirket måten å opptre på.

Grøvan og Lyngdal kommune valgte, sammen med ti andre kommuner, å ikke selge aksjene i Agder Energi. Men presset på småkommunene for salg, opplevdes som stort fra rådgiverne og fra Kristiansand.

– Kristiansand kommune hadde et klart flertall som satt i førersete og kjørte en tøff prosess overfor de andre kommunene for å oppfordre til salg. Og rådgiverene var engasjert av Kristiansand kommune, så der var det et fellesskap, som jeg oppfattet det, sier Grøvan.

– Ikke en god prosess

Det var også administrasjonen i Kristiansand kommune som inngikk en avtale med rådgiver Frank Jarle Berg i det amerikanskeeide firmaet Arthur Andersen Global Corporate Finance. En avtale som ble unntatt offentligheten og holdt hemmelig for de aller fleste politikerne.

– Det var ikke 30 kommuner som var sammen om dette, men det var noen kommuner - spesielt Kristiansand - som satt i førersetet. Vi andre kommunene meldte oss på for å få innblikk i prosessen, og dette var ikke en god måte å gjøre dette på.

Krevde nesten 40 millioner

Da salgsprosessen var over høsten 2001 krevde rådgiver Frank Jarle Berg og advokat Roy Slettvold i advokatfirmaet Selmer, nesten 40 millioner kroner for råd og jurdisisk veiledning.

Lyngdalordfører Grøvan ledet et utvalg som likevel fikk forhandlet ned honorarene til litt under 30 millioner kroner. Men i ettertid mener Grøvan at dette uansett var for mye å betale for dårlige råd.

– Prisen og honoraret var langt i overkant av det jeg vil oppfatte er en mer normal pris i forhold til de rådene vi fikk. Jeg reagerte også på at rådgiverene opptrådte svært salgsvennlig, og til dels førte en tøff kampanje for å få kommunene til å selge.

Det har ikke lykkes NRK å få kommentar fra den aktuelle rådgiveren.

Comments